Кожен з нас пробував багато видів горіхів і має свої симпатії. Всі вони корисні, поживні, калорійні і мають високу жирність. Проте, знайомство з екзотичною горіхом пекан і його властивостями, відмінними від інших видів горіхів, представляється дуже цікавим.
Що таке горіх пекан?
Пекан – лідер серед горіхів:
за змістом корисних жирів – 72%;
за змістом речовин, що захищають клітини від оксидативного стресу (порушення обміну речовин, надлишок вільних радикалів, втрата енергії)
за вмістом антиоксидантів, вітаміну Е, дубильних речовин дослідниками названо «надмірною»;
Близький родич волоському горіху: ядра схожі на вигляд, але більш ніжні на смак і мають м’яку шкаралупу. Нерозкритий горіх по виду нагадує лісовий горіх або маслину, одна з назв – «оливковий горіх». Всередині немає перегородок, горіх легко витягується.
Відсутність гіркоти, не буває червивість горіхів пекан. На відміну від інших горіхів, не зазнає нападу горіхових шкідників – плодоніжок. В підставі пекана немає м’якого прошарку, повітря не потрапляє всередину горіха. Це означає, що ядро надійно захищене, має необмежений термін зберігання (в шкаралупі), користується підвищеним попитом споживачів та дорожчою ціною.
Пекан серед горіхів – найбільш швидкозростаюча порода, що досягає великих розмірів в короткий термін. Тільки в перші 2-3 роки життя зростання уповільнене і досягає у висоту 50 см.
Де і як росте горіх пекан?
Пекан – уродженець Північної Америки сьогодні вирощується в Австралії, Іспанії, Мексиці, Франції, Туреччини, Середньої Азії, на Кавказі. У різних країнах його використовували по різному, наприклад: в Північній Америці горіхи стали обов’язковими в харчуванні, як в звичайні, так і в святкові дні. У Мексиці з цих горіхів готують живильне, енергетично цінне молоко, розтираючи ядра пекана і перемішуючи з водою. Ніжною горіховою масою годують дітей і літніх людей. Вважається, що вони допомагають вижити в будь-яких умовах.
Дерево пекан – теплолюбна рослина. Але досліди вчених-ботаніків показали, що горіх успішно прижився і в Україні, витримуючи тривалі низькі температури взимку. Перспективні райони для вирощування – південь, захід і південний захід країни. Є надія, що привабливий багатим складом і численними корисними властивостями горіх пекан стане і у нас незамінним, безцінним в харчуванні та лікуванні.
Корисні властивості горіха пекан
Пекан, як відмінний замінник тваринного білка викликав великий інтерес вчених. Спеціально створена група вчених Англії з дослідження впливу горіхів на здоров’я і тривалість життя людини опублікувала результати своєї роботи :
на 30% скорочуються ішемічні захворювання серця;
на 15% знижується ризик захворіти на рак;
на 40% зменшується кількість хворих на цукровий діабет;
на 22% знижуються показники смертності;
Щоб зробити такі висновки, були проаналізовані дані 29-ти наукових робіт, а до досліджень залучено 819 тисяч учасників. Пекан і волоський горіх, до складу яких входить велика кількість антиоксидантів, визнані лідерами і названі прекрасними помічниками клітин в боротьбі зі стресом і раковими захворюваннями. Але, тим не менш, вчені стверджую, що саме горіхи пекан здатні знизити розвиток ожиріння .
Цікавий факт про горіх пекан: про користь горіхів для здоров’я людини і його довголіття знав Мішель Нострадамус. Ще в 1555 році у своїй книзі, яку він назвав «Чудовою і вельми корисною …», великий віщун писав: арахіс, соєві боби, горіх пекан допоможуть досягти успіху в боротьбі з діабетом.
Калорійність і харчова цінність пекана
білки – 9,17 г / 100 г
жири – 72 г / 100 г
вуглеводи – 4,26 г / 100 г
харчові волокна – 10 г / 100 г
цукор – 9 г
холестерин – 0 мг
натрій – 0 мг
калій – 410 мг
кальцій – 70 мг
залізо – 2,5 мг
магній – 0,2 мг
вітамін – В6 0,2 мг
вітамін С – 1,1 мг
У складі 100 грам горіхів пекан міститься 861,2 ккал. Це максимальна кількість у порівнянні з іншими горіхами: волоський горіх – 826 ккал, фундук – 822 ккал, мигдаль – 757 ккал;
Стаття в тему: Горіхи Кешью – Користь, склад, властивості. Інфографіка.
Рівноцінно замінює продукти тваринного походження
Покращує процес травлення, виводить токсичні речовини і шлаки, збільшує кількість корисних бактерій в кишечнику (харчові волокна – 9,6 г / 100г)
Захищає структуру ДНК, білки і жири від окислення. Запобігає артерії від запальних процесів, утворення холестеринових бляшок, варикозного розширення вен (вітамін Е, що міститься в Пеканов в особливій формі «гамма токоферол»: 24,44 мг / 100г)
Антиоксидант
Знижує рівень поганого холестерину
Сприяє зростанню і нормального стану кісток і хрящів
Регулює рівень глюкози в крові
Підвищує імунітет
Сприяє виробленню тестостерону
Покращує настрій і знижує больові відчуття
Активізує репродуктивні функції організму
Антидепресант
Чудовий енергетик
Позитивно впливає на структуру шкіри
Володіє омоложуючими властивостями
Горіх пекан активно використовують для лікування таких захворювань:
цукрового діабету;
захворювань серця і судин;
хвороб органів зору: глаукома, катаракта, блефарит;
авітамінозу;
шлунково-кишкового тракту, печінки;
артриту, артрозу;
психічних розладів і неврозів;
онкологічних захворювань;
різних інфекцій;
Протипоказання горіхів пекан
При дотриманні норм споживання, горіх пекан шкоди організму людини не приносить, тому що є кращим природними ліками. Зазвичай в протипоказання позначена індивідуальна непереносимість. Але такі випадки зустрічаються дуже рідко (1 випадок – на 3 тисячі учасників досліджень). Не варто забувати про саму високу калорійність пекана серед інших горіхів. Щоб спалити калорії 100 грамів пекана, з’їдених понад рекомендованої норми, доведеться пробігти 8 км.
Є простий спосіб продовжити життя: регулярно їжте пекан, волоські і лісові горіхи, а також арахіс», – рекомендують вчені . Горіх пекан пропонує унікальний набір корисних властивостей і багатий збалансований склад, зібраний в одному ядрі!