Кожен з нас пробував багато видів горіхів і має свої симпатії. Всі вони корисні, поживні, калорійні і мають високу жирність. Проте, знайомство з екзотичною горіхом пекан і його властивостями, відмінними від інших видів горіхів, представляється дуже цікавим.

Що таке горіх пекан?

Пекан – лідер серед горіхів:

за змістом корисних жирів – 72%;

за змістом речовин, що захищають клітини від оксидативного стресу (порушення обміну речовин, надлишок вільних радикалів, втрата енергії)

за вмістом антиоксидантів, вітаміну Е, дубильних речовин дослідниками названо «надмірною»;

Близький родич волоському горіху: ядра схожі на вигляд, але більш ніжні на смак і мають м’яку шкаралупу. Нерозкритий горіх по виду нагадує лісовий горіх або маслину, одна з назв – «оливковий горіх». Всередині немає перегородок, горіх легко витягується.

Відсутність гіркоти, не буває червивість горіхів пекан. На відміну від інших горіхів, не зазнає нападу горіхових шкідників – плодоніжок. В підставі пекана немає м’якого прошарку, повітря не потрапляє всередину горіха. Це означає, що ядро ​​надійно захищене, має необмежений термін зберігання (в шкаралупі), користується підвищеним попитом споживачів та дорожчою ціною.

Пекан серед горіхів – найбільш швидкозростаюча порода, що досягає великих розмірів в короткий термін. Тільки в перші 2-3 роки життя зростання уповільнене і досягає у висоту 50 см.

 

 

Де і як росте горіх пекан?

Пекан – уродженець Північної Америки сьогодні вирощується в Австралії, Іспанії, Мексиці, Франції, Туреччини, Середньої Азії, на Кавказі. У різних країнах його використовували по різному, наприклад: в Північній Америці горіхи стали обов’язковими в харчуванні, як в звичайні, так і в святкові дні. У Мексиці з цих горіхів готують живильне, енергетично цінне молоко, розтираючи ядра пекана і перемішуючи з водою. Ніжною горіховою масою годують дітей і літніх людей. Вважається, що вони допомагають вижити в будь-яких умовах.


Дерево пекан – теплолюбна рослина. Але досліди вчених-ботаніків показали, що горіх успішно прижився і в Україні, витримуючи тривалі низькі температури взимку. Перспективні райони для вирощування – південь, захід і південний захід країни. Є надія, що привабливий багатим складом і численними корисними властивостями горіх пекан стане і у нас незамінним, безцінним в харчуванні та лікуванні.

Корисні властивості горіха пекан

Пекан, як відмінний замінник тваринного білка викликав великий інтерес вчених. Спеціально створена група вчених Англії з дослідження впливу горіхів на здоров’я і тривалість життя людини опублікувала результати своєї роботи :

на 30% скорочуються ішемічні захворювання серця;

на 15% знижується ризик захворіти на рак;

на 40% зменшується кількість хворих на цукровий діабет;

на 22% знижуються показники смертності;

Щоб зробити такі висновки, були проаналізовані дані 29-ти наукових робіт, а до досліджень залучено 819 тисяч учасників. Пекан і волоський горіх, до складу яких входить велика кількість антиоксидантів, визнані лідерами і названі прекрасними помічниками клітин в боротьбі зі стресом і раковими захворюваннями. Але, тим не менш, вчені стверджую, що саме горіхи пекан здатні знизити розвиток ожиріння .
Цікавий факт про горіх пекан: про користь горіхів для здоров’я людини і його довголіття знав Мішель Нострадамус. Ще в 1555 році у своїй книзі, яку він назвав «Чудовою і вельми корисною …», великий віщун писав: арахіс, соєві боби, горіх пекан допоможуть досягти успіху в боротьбі з діабетом.

Калорійність і харчова цінність пекана

білки – 9,17 г / 100 г

жири – 72 г / 100 г

вуглеводи – 4,26 г / 100 г

харчові волокна – 10 г / 100 г

цукор – 9 г

холестерин – 0 мг

натрій – 0 мг

калій – 410 мг

кальцій – 70 мг

залізо – 2,5 мг

магній – 0,2 мг

вітамін – В6 0,2 мг

вітамін С – 1,1 мг

У складі 100 грам горіхів пекан міститься 861,2 ккал. Це максимальна кількість у порівнянні з іншими горіхами: волоський горіх – 826 ккал, фундук – 822 ккал, мигдаль – 757 ккал;
Стаття в тему: Горіхи Кешью – Користь, склад, властивості. Інфографіка.

Рівноцінно замінює продукти тваринного походження

Покращує процес травлення, виводить токсичні речовини і шлаки, збільшує кількість корисних бактерій в кишечнику (харчові волокна – 9,6 г / 100г)

Захищає структуру ДНК, білки і жири від окислення. Запобігає артерії від запальних процесів, утворення холестеринових бляшок, варикозного розширення вен (вітамін Е, що міститься в Пеканов в особливій формі «гамма токоферол»: 24,44 мг / 100г)

Антиоксидант

Знижує рівень поганого холестерину

Сприяє зростанню і нормального стану кісток і хрящів

Регулює рівень глюкози в крові

Підвищує імунітет

Сприяє виробленню тестостерону

Покращує настрій і знижує больові відчуття

Активізує репродуктивні функції організму

Антидепресант

Чудовий енергетик

Позитивно впливає на структуру шкіри

Володіє омоложуючими властивостями

Горіх пекан активно використовують для лікування таких захворювань:

цукрового діабету;

захворювань серця і судин;

хвороб органів зору: глаукома, катаракта, блефарит;

авітамінозу;

шлунково-кишкового тракту, печінки;

артриту, артрозу;

психічних розладів і неврозів;

онкологічних захворювань;

різних інфекцій;

Протипоказання горіхів пекан

При дотриманні норм споживання, горіх пекан шкоди організму людини не приносить, тому що є кращим природними ліками. Зазвичай в протипоказання позначена індивідуальна непереносимість. Але такі випадки зустрічаються дуже рідко (1 випадок – на 3 тисячі учасників досліджень). Не варто забувати про саму високу калорійність пекана серед інших горіхів. Щоб спалити калорії 100 грамів пекана, з’їдених понад рекомендованої норми, доведеться пробігти 8 км.

Є простий спосіб продовжити життя: регулярно їжте пекан, волоські і лісові горіхи, а також арахіс», – рекомендують вчені . Горіх пекан пропонує унікальний набір корисних властивостей і багатий збалансований склад, зібраний в одному ядрі!