В Україну горіх волоський потрапив із Валахії (область Румунії), тому і має таку назву. Нині ця культура є популярною у нашій країні для закладки садів, оскільки попит на горіхи постійно зростає. Щорічний урожай грецького горіха в Україні — до 100 тис. т, з яких більше половини експортується закордон. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови пакування. Якість грецьких горіхів, вирощених в Україні, є одними з найкращих у світі. Окремим напрямом є органічне вирощування. Чому ж тоді закупівельна ціна цього продукту у нас на нижчому, ніж у світі рівні?

Найбільшими виробниками грецького горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Але Україна займає друге місце в світі як експортер грецького горіха та п’яте за обсягом валового збору цієї культури. Майже весь обсяг грецького горіха заготовлюється у домашніх господарствах. Великих плодоносних інтенсивних садів у нашій країні поки що немає. Ті, які закладалися за останні 5–10 років, зараз лише виходять на рівень повного плодоношення.
Країни-імпортери українських горіхів — Туреччина, Румунія, Ірак, В’єтнам, Франція, Болгарія та ін. Ціна на очищений грецький горіх, наприклад, у Німеччині становить 25€ (роздріб), 11€ (гуртова ціна). Екологічно чистий горіх коштує 30–35€ (роздріб), 11€ (гурт.). Швейцарія та Німеччина є лідерами з імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічних горіхах. Станом на 2017 рік ціна на грецький горіх в Україні коливається у межах 4–6$ (гуртова) за 1 кг очищених горіхів, кругляк (неочищений) продається за 30 грн/ кг.

Органічний горіх з України експортується за ціною 8–10 €/ кг. За сезон при правильній організації процесу купівлі-продажу можна заробити гарні гроші, проблема лише в тому, що заробляють не ті, хто вирощує, а ті, хто скуповує і продає. Недостатньо мати лише горіховий сад, для ефективного продажу, потрібно придбати відповідне обладнання для переробки та сортування. Низька закупівельна ціна на український горіх спричинена тим, що не вистачає партій однорідної сортової продукції, як правило, продається суміш різних сортів.

У нас також ще недостатньо розвинутий напрям промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхова олія та інше). Адже горіх має багато лікувальних властивостей. Найбільшою цінністю є ядро: білок — 22%, жири — 50–85%, вуглеводи — 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини — кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину сягає приблизно 0,5–0,8 кг у рік при нормі 1,5–3,5 кг.

Грецький горіх — вологолюбива культура, здатна давати високий урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах зі зволоженими ґрунтами.

Інтенсивна технологія вирощування грецького горіха передбачає оптимальне загущення (при схемі посадки 10х10 м — 100 дерев/ га) та заходи з підвищення родючості ґрунтів (поєднання сидеральних культур і органічних добрив). Велике значення має також правильне вирощування високопродуктивного, стійкого до хвороб, садивного матеріалу.

Умови для інтенсивного вирощування горіха:
теплі, відкриті площі; пологі схили,

розміщення рядів із півночі на південь,

правильно підібрані запилювачі,

повітропроникність ґрунту — пухка земля, мульчування,

рівень ґрунтових вод — не менше 2–2,5 м,

забезпечення захисту та живлення.

Горіховий сад потребує належної підготовки ґрунту. Нерозуміння процесів, що відбуваються у верхньому шарі ґрунту й інтенсивне використання мінеральних добрив за повної відсутності органічних призвело до зменшення родючості. Вирішення цього питання полягає у комплексному підході до ґрунту як до живого середовища, в якому існує цілісний світ мікроорганізмів, бактерій та інших живих організмів.

Застосування біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів стає невід’ємним компонентом у сільському господарстві. В процесі життєдіяльності бактерій у ґрунт виділяються різного складу речовини (наприклад, індолілоцтова кислота), які перетворюють недоступні раніше мінералізовані сполуки в доступні рослинам. Препарати на основі гриба Trichoderma мають здатність продукувати антибіотики, які пригнічують розвиток фітопатогенів. Знищуючи грибкові захворювання у ґрунті і рослинах, антибіотики блокують розвиток небезпечних хвороб ґрунту — фузаріозу, кореневої гнилі, аскохітозу, фітофторозу. Під час посадки грецьких горіхів рекомендовано полити землю та дерева розчином із біопрепаратами.

Підготовку землі до закладки саду варто здійснити заздалегідь. Готуємо ями розміром 1 м³, після посадки та поливу гарно ущільнюємо землю. Щоб дерево прижилося рівно — прив’язуємо саджанець до тимчасової опори (1–2 роки). Мульчування проводиться соломою або скошеною травою у радіусі 1 м від стовбура дерев. Це дозволяє утримати вологу в ґрунті та покращити зимостійкість рослин.

Якщо ділянка під закладку саду грецького горіха має піщаний грунт, то в ямки додають перегній-сипчак (4–5-річний перегній) та глину на її дно (для покращення вологоємкості). Якщо ж грунт важкий, то не завадить додати невелику кількість піску та перегною-сипчаку, що, своєю чергою, покращить повітропроникність.
Горіховий бізнес в Україні в промислових масштабах лише починає розвиватися. Потрібно враховувати, що перший невеликий урожай можна отримати лише з 4–5-річного віку (із щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад із використанням плодово-ягідних культур.

Окрім прибутковості, горіхівництво має соціально-економічну основу. Оскільки для родини — це стабільний прибуток, для суспільства — додаткові робочі місця, а для країни — поповнення бюджету, створення підприємств з метою переробки та зберігання продукції. Ґрунтово-кліматичні умови нашої країни дають можливість вирощувати екологічно чисті горіхи, ягоди та плодові культури, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується.